Kirkegata 15 – Collettgården/Cappelengården

Denne gården på hjørnet av Kirkegata og Tollbugata ble oppført i flere perioder. Den eldste delen lå langs Tollbugata og ble bygd på midten av 1600-tallet. Etter at bygget ble lagt i ruiner under Carl XIIs beleiring av Christiania i 1716, ble det gjenoppbygd med valmtak og karnapp mot Tollbugata.  I 1760 ble fasaden mot Kirkegata forlenget og forhøyet med en etasje. Det var også da den fikk sitt kjente inngangsparti og midtgavl i barokk stil.

Fra 1703 tilhørte gården engelskfødte James Collett, som var trelasthandler og stamfar til den norske Collett-familien. Trelast var en viktig industri på denne tiden, og en av Christianias forutsetninger for fremvekst. Hans engelske bakgrunn ga seg utslag i bygningens etter hvert klassisistiske barokk-stil. Gården tilhørte familien Collett i 125 år. I 1843 overtok Cappelen-familien gården, og de drev forlag og bokhandel her.

Selv om gården var fredet som kulturminne, ble den revet i 1939 til fordel for en ny forlagsgård.  Den siste eieren ga kommunen tilbud om å overta gården, inkludert en stor samling med gamle Christiania-bilder, men kommunen valgte å avslå dette tilbudet. Det ble foreslått løsninger med høyhus omkring for å redde hjørnegården, men ingen av disse planene ble vedtatt. Det siste forslaget for å redde huset ville kostet kommunen beskjedne 10.0oo kr, men heller ikke dette ble akseptert.

Collettgården ble demontert og flyttet til Norsk folkemusum hvor den ble gjenreist i perioden 1962 til 1983.  Flyttingen ble finansiert av bidrag fra det private og Pengelotteriet på til sammen 20.o00 kr, altså dobbelt så mye som kostnaden ville blitt for å redde bygningen som var en av Oslo beste eksempler på arkitektur fra 1700-tallet.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s